Ja sam Vesna Arsović,

ali me zovite Beka.

Kako bih počela…

Ja sam samouki slikar iz Srbije.

Možda je malo poletno reći „slikar“, jer nisam sigurna kada se taj epitet dodeljuje nekome ko nije dobio zvaničnu diplomu, ali ću biti malo neskromna. Nećete mi zameriti.

Ljubav prema crtanju i slikanju vučem sa sobom od detinjstva kao neka krila sa kojima nisam znala šta da radim. Volela sam uvek da stvaram, ali je bilo neophodno naći „pravi posao“, tj. ono što sigurno plaća račune. Završila sam fakultet Bezbednosti 2011. godine i kratko vreme radila u struci.

Međutim, ili bolje reći srećom, sudbina nije htela da se zadržim na utabanim stazama. Ja danas imam privatan posao koji mi daje dovoljno vremena da uživam u onome što volim, a to je slikanje. Da slučaj bude još zanimljiviji, ja nisam sama ponovo otkrila svoja krila. Na njih mi je ukazao moj životni saputnik.

Svakoga dana u svakom pogledu…

Izuzetno je bitno sa kim odlučite da provedete jedno popodne, a kamoli život.

Na pitanje mog supruga zašto ne slikam, odgovorila sam da ne znam da slikam. Nikada nisam slikala, ne znam ništa o bojama, platnima, pripremi i ostalim detaljima. On mi je rekao da kupim boje i platna i da probam. Ja sam kupila najjeftinije.

Moja prva slika je bila neverovatan izazov.

Sumnja u sebe postavlja jako pametna pitanja. „Kako da počnem, kako se ovo radi, da li sam stavila dovoljno boje na četkicu, šta ako upropastim platno,…“ Dok nisam napravila prvi potez prošlo je bar 10 minuta.

Onda sam duboko udahnula i rekla sebi: „Ma ‘ajde, ko te gleda, neće ići na izložbu!“ I od tada sam shvatila nešto neverovatno – pa ja znam da slikam! Zamislite šta sve Vi znate, a da ne znate! Moja omiljena poslovica, koju savetujem da poslušate, je:

„Pola posla je obavio čovek koji je počeo. Budi pametan – počni.“

Jako volim da pronalazim i ovladavam novim veštinama. Da se čovek uči dok je živ, to je poznato svima, ali ne shvataju svi šta to znači, Obrazovanje je jedna stepenica, a veština i znanja ima hiljadu. Pored slikanja, kao glavnog hobija, volim da pletem, vezem, gajim biljke, pišem i kuvam. Takođe, uslužno pravim sajtove. Možete pogledati neke od njih ovde: Beka Paintings, DooshaWeddings , Dekoracije za Svadbu,  igrackezvrcke

Delići Duše Utkani u Platno

Znam da zvuči kao potpuni kliše, ali ako slikate, vajate, šijete, pravite torte, sadite cveće ili stvarate bilo šta svojim rukama, shvatićete da je ovo jedna velika istina. Vreme i pažnja koju posvetim slikama učini da jedan delić mene pređe na sliku i ostane tu.

Zanimljivo, na ovaj način Vi nemate manje duše, već se ona umnožava i živi van Vas. Naravno, ne može se uporediti sa decom, ali je na umetničkom nivou slično.

To je jedan od razloga zašto nisam želela da prodajem svoje slike. Mislila sam da ću im tako sačuvati vrednost. Ali slike koje gledamo samo ja i moji gosti ne žive svoje sudbine. One treba da nekoga uvesele, da ga oduševe, da mu ulepšaju dom, treba da putuju, vide sveta. Zato sam se ipak odlučila – ako hoćete da ih volite, možete da ih imate.

Sve moje slike su urađene tehnikom akril na platnu. Počela sam sa akrilnim bojama i one mi odgovaraju za rad. Za slike ja biram ramove koji ih na najbolji način predstavljaju.

Inspiraciju pronalazim na internetu, u radu drugih slikara, u prirodi, mašti ili fotografijama, ali ih prezentujem u svom stilu.

Po rečima mojih prijatelja, svaka moja slika liči na mene i to mi se jako dopada.

Ne slikam portrete, a ako imate neki pejzaž koji volite, možete mi poslati poruku sa upitom i fotografijom, pa ćemo smisliti nešto.

Hvala što ste do sada ostali samnom. Tu sam za sva pitanja. A sada, izvolite u moju online galeriju slika:

 

 

Follow

Design by Beka

Photography by Tijana